Jak właściwie rozmrażać produkty żywnościowe?

Rozmrażanie produktów żywnościowych wydaje się nam czynnością prostą. Możemy jednak trochę się mylić. Opiszę teraz czynności jakie powinny towarzyszyć przy dobrym i profesjonalnym rozmrażaniu. Oto one:
1). Głównym warunkiem dobrego rozmrażania jest to, że produkt rozmrażany nigdy nie powinien leżeć w wodzie z rozmrażania. Proponuje najlepiej rozmrażać go na sicie.
2). Należy pamiętać aby przyprawiać produkty dopiero po rozmrożeniu. Jakie są tego przyczyny? Sól i cukier absorbują i często niszczą naturalne soki produktów, a dodane przyprawy tracą swój smak i aromat.
3). Zdarza się, że często produkty rozmrażamy na stole w temperaturze pokojowej. Proponuje jednak tego unikać i rozmrażać artykuły spożywcze w lodówce pod przykryciem.
4). Rozmrożone już produkty należy w ciągu doby poddawać dalszym obróbkom. Wyjątek stanowią np. zamrożone warzywa, które bez rozmrażania można już poddawać dalszej obróbce.
5). Kategorycznie artykułów zamrożonych lub rozmrożonych nie wolno ponownie zamrażać. Wyjątkiem są rozmrożone produkty surowe, które po rozmrożeniu zostały np. ugotowane. Jako gotowe potrawy, mogą zostać ponownie zamrożone.
6). Jeśli chodzi o mięso, można je bardzo cienko kroić, już wtedy kiedy nie jest jeszcze całkiem rozmrożone (zdecydowanie warto to wykorzystać przy robieniu carpaccio).
7). A co z foliowych woreczkami? Dania zamrożone w tych woreczkach można rozmrażać i podgrzewać w kąpieli wodnej.